Europese Blauwe Kaart

De EU Blue Card of Europese blauwe kaart is een werk- en verblijfsvergunning voor hoogopgeleide migranten van buiten de Europese Unie. De kaart bestaat naast de Nederlandse kennismigrantenregeling en is geen vervanging daarvan. De voorwaarden voor een EU Blue Card zijn weliswaar strikter dan bij de kennismigrantenregeling, maar de Europese blauwe kaart biedt verschillende interessante voordelen.

Voorwaarden Europese Blauwe Kaart

Om in aanmerking te komen voor de Europese blauwe kaart, moet de aanvrager aan verschillende voorwaarden voldoen;
• een arbeidsovereenkomst met een salaris van minimaal € 5.670,00 bruto per maand (exclusief 8% vakantietoeslag), hetgeen neerkomt op een bruto jaarsalaris van € 73.483,20 (inclusief 8% vakantietoeslag); hoger dan bij de kennismigrantenregeling
• minimaal een bachelordiploma behaald hebben en het buitenlandse diploma laten beoordelen door het bureau voor internationale diplomawaardering (IDW)

Voordelen Europese Blauwe Kaart

• Ten eerste kan een kaarthouder verblijven en werken in een andere EU-lidstaat zonder dat hiervoor een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) nodig is. (Maar let op: iedere lidstaat kan zijn eigen inkomenseis en diplomawaarderings criteria toepassen.)
• Ten tweede zijn de eisen om in aanmerking te komen voor de permanente EG-langdurig ingezetene verblijfsvergunning soepeler. De EU kent deze status toe aan personen die 5 jaar non-stop op het grondgebied van een EU-lidstaat zijn verbleven.
• Houders van de EU Blue Card mogen de periodes van verblijf in verschillende EU-lidstaten bij elkaar optellen om aan de eis van 5 jaar te voldoen.
• Bovendien mogen zij gedurende deze 5 jaar in totaal 18 maanden (waarvan maximaal 12 maanden aaneengesloten maanden) terugkeren naar het land van herkomst voor arbeid, vrijwilligerswerk of studie.
• Ten derde hoeft de onderneming die de hoogopgeleide migrant in dienst wil nemen niet door de IND te zijn erkend als referent.  (See Highly Skilled Migrant Scheme)

Uitzonderingen Europese Blauwe Kaart

Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk nemen geen deel aan de Richtlijn Europese Blue Card.

Meer weten over de Europese blauwe kaart?

Wij staan voor u klaar om u te begeleiden bij de aanvraag van een Europese blauwe kaart en om u te adviseren over de beste regeling voor de situatie. Maak vandaag nog een afspraak voor een adviesgesprek.
Contact.

Neem contact
met ons op